朝晩かなり涼しくなりつつある椎葉村です。
<case3.村で唯一のヨーロッパ出身者の場合>
今回は、ベルギー出身のジュリーです。
ジュリーは、英語・フランス語・日本語を話せるトリリンガル。
2020年の9月に、村内の小中学校で英語を教えるALTとして来村。そして、椎葉村での山暮らしを堪能しています。
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日本とのつながり
1970年代に日本で働いていた祖父から、私もいつも日本の話を聞いていました。
実際に初めて訪れることになったのは、10代の頃。やがて、日本のある写真プロジェクトに関わることになり、日本中を旅する機会に恵まれたのです。
私は少しずつ、日本の文化、食べ物、山々、いろいろなものが好きになりつつありました。そして2年前に、日本の言葉や文化をもう少し深く知りたいと思い、日本に移住を決めました。
最初は東京に住んでいました。都市で最高に便利ではありましたが、私向きではなくて、日本の都会暮らしにはあまり興味が持てなくなりつつありました。
そんな時に椎葉での仕事に巡り合い、山村の暮らしを体験できることになったのは、とても嬉しく、私にぴったりの出来事でした。今は日本(特に九州)をますます好きになりつつあります。
椎葉に暮らして
大都会の刺激から離れ、広大で人が少ない地域、まさに山の中に住んでいるので、日本の伝統や地域、そして何よりも穏やかな日々の暮らしを知ることができます。
毎朝私は、「今日も何か新しいことがあるだろうな~」という期待と確信に満ちた気持ちで目が覚めます。そして期待通り?いろいろな昆虫にも詳しくなりつつあります(注:椎葉にはいろいろな虫がいるのです!)。
英語を教えている小中学校の生徒たちには、焼畑の様子や、蕎麦が5000年前からどのように作られ食べられてきたかを教えてもらえます。椎葉の山々は、ハイキングにぴったりで自然を堪能できます。特に尾向地区の山々を歩くのが好きです。
私が椎葉で一番好きなところは、地域のコミュニティと残された自然の豊かさです。椎葉に来る前は運転が苦手でしたが、今は通勤中の風景に輝くものを見かけると、車を停めて「今まで見た中で一番きれいな景色、、、ここに住んでいるのが不思議だな、、。」としみじみ思うことがあります。写真は、春に扇山に登山に行った時の道です。
As my grandfather worked in Tokyo in the 70s, I always heard stories about Japan.
I started visiting the country when I was a teenager. Then, I had the chance to travel all around Japan while I was working on a photo project related to my family history in Japan. Gradually, I fell in love with Japanese culture, food, and most of all, with Japanese Mountains.
Two years ago, I decided to move to Japan in order to understand its culture and language a bit deeper. I first moved to Tokyo, but the city life, as practical as can be, was not for me. I was starting to fall out of love for Japan. So, I was really lucky to have the opportunity to work in Shiiba and discover this mountain village lifestyle. It’s the best thing that could have happened to me. And every day, my love for Japan (and now especially Kyushu) grows bigger!
To live in such a wide but scarcely populated area, literally in the middle of the mountains, far for the agitation of the big cities, is a rare chance to discover a rural Japan full of tradition, sense of community and calm. Every morning, I wake up with the certitude that I’ll learn something new! (I’m starting to be knowledgeable about insects as well!)
With the students I had the opportunity to see how yakihata is done and eat soba cooked in a 5000-year-old way. Shiiba mountains are also really nice to hike and reconnect to Nature. I especially enjoyed Hiking in Omukai area.
Community and preserved nature are the two things I like the most about Shiiba. Before coming to Shiiba, I never liked driving. But as I’m commuting here, I often stop observing the nature with a big dazzling “Wow! I can’t believe this is so beautiful! I can’t believe I live here.” That’s why I wanted to share some images of Shiiba’s roads with you.
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